LPDP 2

Tips Meraih Beasiswa LPDP & Serba-serbi LPDP

Halo para pejuang beasiswa!

Saya tahu betul bagaimana rasanya berjuang untuk mendapatkan beasiswa untuk bersekolah diluar negri. Beberapa macam jenis beasiswa saya coba mulai dari Fulbright, USAID Prestasi, Erasmus Mundus. Perjalanan saya meraih beasiswa untuk bersekolah di Amerika Fall 2015 ini dapat dibaca di postingan saya sebelumnya disini.

Hingga akhirnya pada Juli 2014, saya ditetapkan sebagai penerima beasiswa LPDP dan 26 Agustus 2015 ini akan berangkat meraih impian yang sudah dipupuk sejak lama melanjutkan Master Degree ke Amerika, yang akhirnya berjodoh dengan Boston University. Alhamdulillah adik saya pun meraih beasiswa lebih dulu dan berangkat ke Tokyo University pada September 2014. Kami sangat bersyukur, satu keluarga mendapatkan rejeki beasiswa LPDP di tahun yang sama :)

Di  postingan kali ini saya akan berbagi pengalaman saya pribadi tentang bagaimana tahapan yang saya lalui hingga akhirnya lolos beasiswa Magister LPDP. Perlu diketahui bahwa saya melakukan tes pada bulan Juni 2014 sehingga mungkin saja sekarang tahapannya ada yang berubah. Postingan inipun hanya sharing pengalaman yang saya alami sehingga pengalaman teman-teman mungkin saja bisa berbeda dalam seleksi.

————-

Pertama, kenalan dulu yuk sama LPDP!

Semua info mengenai beasiswa LPDP dapat diakses disini. Khusus untuk yang akan mengambil Magister / Doktor, dapat diakses langsung disini. Jadi, apa itu beasiswa LPDP? Berikut informasi yang langsung saya rujuk dari website-nya.

Pemerintah dan DPR RI pada tahun 2010 melalui UU Nomor 2 tahun 2010 tentang APBN-P 2010 menyepakati bahwa sebagian dana dari alokasi dana fungsi pendidikan dalam APBN-P tersebut dijadikan sebagai Dana Pengembangan Pendidikan Nasional (DPPN) yang dikelola dengan mekanisme pengelolaan dana abadi (endowment fund) oleh sebuah Badan Layanan Umum (BLU).

Pada tahun 2011, Menteri Keuangan dan Menteri Pendidikan dan Kebudayaan menyepakati bahwa pengelolaan DPPN dan pemanfaatan hasil pengelolaan dana tersebut akan dilaksanakan oleh Kementerian Keuangan namun pejabat dan pegawainya merupakan gabungan antara pegawai Kementerian Keuangan dan pegawai Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan.

Menteri Keuangan melalui Peraturan Menteri Keuangan (PMK) Nomor 252/PMK.01/2011 tanggal 28 Desember 2011 menetapkan Organisasi dan Tata Kelola Lembaga Pengelola Dana Pendidikan sebagai sebuah lembaga non eselon yang langsung bertanggung jawab kepada Menteri Keuangan dan berpedoman pada kebijakan-kebijakan yang ditetapkan oleh Dewan Penyantun LPDP (Menteri Pendidikan dan Kebudayaan, Menteri Keuangan, dan Mensteri Agama). Melalui Keputusan Menteri Keuangan (KMK) Nomor 18/KMK.05/2012 tanggal 30 Januari 2012, LPDP ditetapkan sebagai instansi pemerintah yang menerapkan pola keuangan Badana Layanan Umum.

Tujuan Fokus & Program LPDP :

Lembaga Pengelola Dana Pendidikan mengarahkan segenap usahanya guna mencetak pemimpin masa depan yang tersebar di berbagai bidang. Pengelolaan dana abadi pendidikan ini bertujuan menjamin keberlangsungan program pendidikan bagi generasi mendatang sebagai pertanggungjawaban antargenerasi. Selain itu, LPDP juga bertujuan mengantisipasi keperluan rehabilitasi pendidikan yang rusak akibat bencana.

LPDP berfokus pada pengembangan kualitas sumber daya manusia di berbagai bidang yang menunjang percepatan pembangunan Indonesia. Beberapa di antara prioritas yang menjadi fokus LPDP antara lain; teknik, sains, pertanian, hukum, ekonomi, keuangan, kedokteran, agama, serta sosial-budaya.

Slide1

Jenis beasiswa yang diberikan oleh LPDP sendiri adalah :

1. Beasiswa Magister & Doktor (beasiswa yang saya dapatkan)
2. Beasiswa Tesis & Disertasi 
3. Beasiswa Afirmasi
4. Beasiswa Spesialis Kedokteran
5. Presidential Scholarship

Daftar kampus yang bisa kita daftarkan untuk dapat beasiswa LPDP
1. Beasiswa Pendidikan Indonesia / BPI (200 Besar Kampus Dunia, dalam & luar negri)
2. Beasiswa Presidential -> (Beasiswa yang mendanai hanya 50 Besar Kampus Dunia, lebih susah tahapannya dibanding BPI, baru diadakan 1x di tahun 2014 jadi baru ada 1 angkatan per Agustus 2015).

Jika ada pertanyaan khusus diluar yang sudah tertera di website, silakan email ke cso.lpdp@kemenkeu.go.id dan untuk saran serta pengaduan silakan email ke pengaduan.lpdp@kemenkeu.go.id. Jika tidak dibalas-balas, langsung aja coba telfon ke (021) 3846474 atau datangi kantornya di : Gedung A.A. Maramis II. Lt. 2 Kementerian Keuangan, Jl. Lap. Banteng Timur No. 1 Jakarta 10710.

——

Beasiswa yang  saya dapatkan adalah Beasiswa Pendidikan Indonesia Magister / Doktor dan disini saya ingin membahas mengenai bagaimana tips meraih beasiswa tersebut berdasarkan pengalaman pribadi saya.

Apa sih syarat-syarat untuk mendaftar beasiswa Magister LPDP?

1. Persyaratan Umum
a. Warga Negara Indonesia (WNI);
b. Telah menyelesaikan studi program sarjana atau program magister dari:
1. Perguruan Tinggi di dalam negeri yang telah terakreditasi oleh Badan Akreditasi Nasional Perguruan Tinggi (BAN-PT), atau
2. Perguruan Tinggi kedinasan dalam negeri, atau
3. Perguruan Tinggi di luar negeri yang telah terdaftar pada Direktorat Jenderal Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia.
c. Memiliki karakter kepemimpinan, profesionalisme, nasionalisme, patriotisme, integritas, memiliki kepercayaan diri, kegigihan, kemandirian, kematangan dalam mengelola emosi, dan kemampuan beradaptasi;
d. Berpartisipasi dalam kegiatan sosial kemasyarakatan / keilmuan / inovasi / kreasi / budaya;
e. Bersedia menandatangani surat pernyataan yang menyatakan bahwa pelamar:
1. Bersedia kembali ke Indonesia setelah selesai studi;
2. Tidak sedang menerima/akan menerima beasiswa dari sumber lain;
3. Tidak terlibat dalam aktivitas/tindakan yang melanggar hukum, atau mengikuti organisasi yang bertentangan dengan ideologi Pancasila;
4. Tidak pernah/akan terlibat dalam aktivitas/tindakan yang melanggar kode etik Akademik;
5. Selalu mengabdi untuk kepentingan bangsa Indonesia;
6. Selalu setia kepada Negara Kesatuan Republik Indonesia;
7. Sanggup memenuhi ketentuan beasiswa yang ditetapkan LPDP;
8. Menyampaikan data dan dokumen yang benar, sesuai dokumen asli serta bersedia menerima sanksi hukum yang berlaku apabila dokumen tersebut tidak sah.
f. Telah mendapatkan izin dari atasan bagi yang sedang bekerja;
g. Surat keterangan berbadan sehat dan bebas narkoba (untuk semua pelamar tujuan dalam negeri serta luar negeri) dan untuk tujuan ke luar negeriditambah dengan bebas TBC yang dinyatakan oleh dokter dari Rumah Sakit Pemerintah;
h. Telah mendapatkan rekomendasi dari tokoh masyarakat bagi yang belum/tidak sedang bekerja, atau rekomendasi dari atasan bagi yang sedang bekerja;
i. Memiliki dan memilih bidang keilmuan yang sesuai dengan bidang keilmuan yang menjadi sasaran LPDP;
j. Memilih program studi dan Perguruan Tinggi yang sesuai dengan ketentuan LPDP;
k. Menulis essay (500 sampai 700 kata) dengan tema: “Kontribusiku Bagi Indonesia: kontribusi yang telah, sedang dan akan saya lakukan untuk masyarakat / lembaga / instansi / profesi komunitas saya” dan “Sukses Terbesar dalam Hidupku”;
l. Apabila terdapat pemalsuan data atau dokumen maka pendaftar dinyatakan gugur dan tidak berhak mendaftar lagi di LPDP;
m. Menyerahkan Surat Kelakuan Baik/ Suat Keterangan Catatan Kepolisian (SKCK) yang dibawa pada waktu seleksi wawancara;
2. Persyaratan Khusus
Pelamar beasiswa untuk studi lanjut program Magister dan program Doktoral adalah mereka yang memenuhi ketentuan berikut ini.
a. Untuk pelamar beasiswa program Magister:
1. Usia maksimum pelamar pada 31 Desember di tahun pendaftaran adalah 35 (tiga puluh lima) tahun,
2. Telah menyelesaikan studi pada program sarjana/sarjana terapan dantidak berlaku bagi mereka yang telah menyelesaikan program magister baik dalam maupun luar negeri.
3. Mempunyai Letter of Acceptance (LoA) Unconditional dari Perguruan Tinggi tujuan yang ada dalam daftar LPDP.
4. Jika tidak memiliki LoA Unconditional (a.3), pendaftar wajib memiiki Indeks Prestasi Kumulatif (IPK) minimum 3,00 pada skala 4 dan memiliki dokumen resmi bukti penguasaan bahasa Inggris yang diterbitkan oleh ETS (www.ets.org) atau IELTS (www.ielts.org) yang masih berlaku atau bahasa asing lainnya yang ditentukan LPDP:
a. Untuk studi program Magister di dalam negeri, skor minimal: TOEFL ITP® 500/iBT® 61/IELTS™ 6,0/TOEIC® 600.
b. Untuk studi program Magister di luar negeri, skor minimal: TOEFL ITP® 550/TOEFL iBT® 79/ IELTS™ 6,5/TOEIC® 750.
c. Butir a) dan b) dikecualikan bagi mereka yang menyelesaikan pendidikan tinggi yang menggunakan bahasa pengantar akademik bahasa Inggris atau bahasa internasional yang diakui oleh Perserikatan Bangsa-Bangsa (PBB). Duplikat ijasah digunakan sebagai pengganti persyaratan TOEFL, dengan masa berlaku 2 (dua) tahun sejak ijasah diterbitkan.
d. Untuk studi program Magister di luar negeri pada Perguruan Tinggi yang bahasa pengantar akademiknya non-bahasa Inggris atau bahasa internasional yang diakui oleh Perserikatan Bangsa-Bangsa (PBB), dapat menyesuaikan dengan persyaratan kemampuan bahasa yang berlaku.
5. Jadwal rencana perkuliahan dimulai paling cepat 6 (enam) bulansetelah penutupan pendaftaran di setiap periode seleksi.
6. Sanggup menyelesaikan studi program magister sesuai masa studi yang berlaku, paling lama 2 (dua) tahun,
7. Memiliki dokumen resmi TPA/GRE/GMAT/LSAT (jika ada),
8. Menulis rencana studi sesuai program studi magister pada perguruan tinggi tujuan.

Apa saja yang ditanggung oleh LPDP jika kamu lolos menjadi Awardee LPDP (Sebutan untuk penerima beasiswa LPDP)?

1. Biaya Pendidikan:
a. Pendaftaran (at cost);
b. SPP, termasuk matrikulasi non-bahasa (at cost);
C. Non-SPP, yang dapat digunakan untuk tunjangan buku, tesis/disertasi, seminar, publikasi, wisuda (paket, per tahun, akumulatif).
2. Biaya Pendukung:
a. Transportasi keberangkatan dan kepulangan studi dari asal domisili ke perguruan tinggi tujuan (satu kali, at cost),
b. Asuransi kesehatan (paket),
c. Visa (at cost),
d. Hidup bulanan/living allowance (paket),
e. Tunjangan keluarga (paket),
f. Kedatangan/settlement allowance (paket),
g. Insentif peringkat perguruan tinggi unggulan yang memenuhi ketentuan LPDP,
h. Keadaan darurat/force majeure yang disetujui oleh LPDP.

Bagaimana pendaftaran dan proses seleksi-nya?

Pendaftaran BPI untuk Program Magister dan Doktoral dibuka sepanjang tahun, dengan proses seleksi yang dilakukan sebanyak 4 (empat) kali.

Pendaftaran BPI dilaksanakan secara online dengan cara mengisi formulir pendaftaran, dan mengunggah semua dokumen kelengkapannya pada laman resmi LPDP di www.beasiswa.lpdp.kemenkeu.go.id.

Tahapan Seleksi BPI adalah sebagai berikut:

1. Pendaftaran
a. Pelamar mengisi formulir pendaftaran secara online pada laman resmi LPDP;
b. Pelamar melengkapi semua dokumen persyaratan serta dokumen pendukung yang relevan, dan mengunggah semua dokumen tersebut pada laman resmi LPDP;
c. Semua dokumen pada poin 1.b diatas wajib dibawa pada tahap seleksi wawancara bila dinyatakan lulus seleksi administrasi.
2. Seleksi Administrasi
Pendaftar yang diproses dalam tahapan ini adalah yang telah melengkapi data pendaftaran dan submit di pendaftaran online di setiap periode seleksinya. Seleksi ini merupakan proses pemeriksaan kelengkapan data dan dokumen pendaftar sesuai persyaratan yang berlaku di LPDP.
3. Seleksi Wawancara, Leaderless Grup Discussion (LGD) dan On the Spot Essay Writing
a. Peserta yang lulus seleksi administrasi pada pendaftaran online berhak mengikuti seleksi wawancara, Leaderless Grup Discussion (LGD), danOn the Spot Essay Writing.
b. Dalam tahapan proses seleksi ini, peserta diwajibkan membawaseluruh data dan dokumen asli yang telah digunakan untuk pendaftaran beasiswa BPI. Apabila tidak menyerahkan data dan dokumen tersebut serta dokumen dan data tersebut tidak sesuai persyaratan yang berlaku di LPDP maka tidak diperkenankan mengikuti Seleksi Wawancara, Leaderless Grup Discussion (LGD) dan On the Spot Essay Writing.
c. Bagi peserta yang tidak lulus Seleksi Wawancara memiliki 1 (satu) kali kesempatan kembali untuk melakukan pendaftaran Beasiswa Pendidikan Indonesia.
4

.

Penetapan Penerima Beasiswa
a. Hasil penetapan kelulusan seleksi Wawancara, Leaderless Grup Discussion (LGD) dan On the Spot Essay Writing Beasiswa Pendidikan Indonesia disampaikan kepada pelamar yang lulus melalui akun pendaftaran online pelamar, email atau media elektronik lainnya sesuai waktu telah ditentukan oleh LPDP.
b. Peserta yang dinyatakan lulus menjadi penerima beasiswa akan mengikuti program Persiapan Keberangkatan (PK) sebelum memulai studi di Perguruan Tinggi Tujuan masing-masing. Adapun program ini merupakan karantina khusus berupa penanaman nilai-nilai nasionalisme, kepemimpinan, basic life training, financial literacy, dan sebagainya.
c. Surat penerimaan masuk perguruan tinggi tanpa syarat (LoA Unconditional) didapatkan selambat-lambatnya 1 (satu) tahun setelah dikeluarkan Surat Keputusan Direktur Utama LPDP Tentang Penerima Beasiswa Pendidikan Indonesia. Jika dalam jangka waktu tersebut tidak terpenuhi penerima beasiswa yang telah ditetapkan maka dinyatakan gugur.

Sudah khatam pemahaman umum tentang LPDP? Nah, sekarang bagaimana tips & triknya dari mulai persiapan hingga akhirnya meraih beasiswa LPDP?

Saya percaya tidak ada yang instan kalau mau berhasil di dunia ini kecuali indomie :D. Begitupun mempersiapkan beasiswa LPDP. Harus dipersiapkan matang-matang, penuh dengan strategi, dan doa yang banyak! Jangan lupa sedekah, bro sist! :)

1. Tips Tahap Administrasi

a) Pastikan semua memenuhi syarat
Sebagaimana beasiswa lainnya, LPDP strict pada syarat administrasi. Kalau dibilang minimal IELTS 6.5, jangan coba-coba masukin IELTS yang masih 6. Begitu juga syarat yang lainnya. Kalau kalian belum mencapai syarat LPDP, Ayo berjuang terus supaya bisa memenuhi syarat baru daftar :)

b) Isi formulir dengan teliti
Formulir LPDP diisi online baru di download di akhir. Isi semuanya dengan teliti, masukkan semua riwayat pekerjaan, sekolah, kegiatan, dll. Baca dan review lagi sebelum di submit. Jangan sampai hanya karena belum diisi / salah isi jadi ga dipanggil buat tes interview. Pada dasarnya, seleksi administrasi LPDP akan meloloskan SEMUA kandidat yang MEMENUHI SYARAT umum & khusus LPDP.

c) Lebih baik sudah memiliki LoA (Letter of Acceptence)
Banyak yang nanya sama saya, dulu ketika saya mendaftar udah ada LoA belum? BELUM. Saya memasukkan aplikasi Februari 2014 belum punya LoA. Waktu itu mungkin belum sekompetitif sekarang. Belum sebanyak sekarang yang tahu dan mendaftar LPDP. LPDP belum se-hits sekarang. Jadi saran saya, untuk bisa dapat nilai plus, dapetin LoA dulu baru daftar LPDP. Apalagi peraturan yang baru hanya memberikan kesempatan kalian mendaftar 2x saja. Jika sudah 2x mendaftar dan belum lolos hingga tahap akhir maka LPDP tidak akan menerima kandidat tersebut jika mendaftar kembali.

Jadi, manfaatkan kesempatan 2x itu sebaik-baiknya. Lebih baik menunggu mendapatkan LoA & memperbaiki skor2 lain misalnya baru mendaftar LPDP daripada buru-buru mendaftar lalu ujung-ujungnya 2x tidak lolos, maka selamanya teman-teman tidak akan bisa mendaftar LPDP. Sayang, kan? Ohya, dan kalau kalian bisa dapetin LoA dari 20 besar kampus dunia versi LPDP, kalian akan dapat insentif tambahan $ 5000.

Gimana kalau tiba-tiba setelah dapet LPDP kita pengen ganti jurusan, kampus, dapet LoA yang lebih baik ranking kampusnya? 

Dont worry be happy! LPDP membolehkan kita mengajukan perpindahan jurusan atau Universitas namun hanya 1x saja. Di kasus saya pun saya pindah dari Duke University ke Boston University. Pindah jurusan & Universitas. Tentunya harus disertai alasan yang kuat serta dokumen-dokumen lain ketika mengajukan karena tetap harus melalui proses approval dari manajemen LPDP.

d) Essay adalah ujung tombak!
Essay menurut saya adalah komponen terpenting selain syarat2 lainnya. LPDP memberlakukan tes baru di ronde seleksi berikutnya yaitu essay on the spot pada saat seleksi interview & LGD, saya kurang tahu mengenai ini karena totally new. Namun pada saat saya seleksi, salah satu syaratnya adalah menulis 3 essay bahasa Indonesia: Peranku untuk bangsa, Rencana Studi, dan Sukses terbesar dalam hidupku. Saran: tulislah essay yang terstruktur, fokus pada apa yang ingin kamu tulis jangan kemana-mana, dan tell an interesting story sampe buat yang baca tersentuh / impress sama essay kamu :)

e) Mendaftarlah di Gelombang 1 atau 2
Menurut saya, lebih gede chance untuk diterima di gelombang 1 atau 2. Karena makin akhir tahun, kuotanya tiap tahunnya makin dikit.

Dan lebih aman kalau misalnya kasusnya kamu akan kuliah Fall 2016 dan mendaftar LPDP di gelombang 1 (Februari) / 2 (April) di 2016. Karena kalau kamu mendaftar di gelombang 3 (sekitar bulan Juni), sangat pendek waktunya dengan keberangkatan yang akhirnya bikin kamu harus rebutan tukeran jadwal PK (Persiapan Keberangkatan), ada yang sampe harus defer kuliah, atau berangkat kuliah dulu terus pulang buat PK terus berangkat lagi kuliah. Semua pake duit sendiri dulu.

f) Minta rekomendasi dari orang yang tahu tentang diri kamu
Banyak yang nanya, siapa yang saya pilih buat kasih surat rekomendasi? Saya memilih Supervisor Indonesia saya waktu di program Canada Wolrd Youth untuk menuliskan surat rekomendasi LPDP. Pilih orang yang pernah berinteraksi dengan kamu secara profesional (bukan teman / saudara), tahu diri kamu dengan baik. Baik di tempat kerja, kampus, organisasi masyarakat, dll.

Setelah tips administrasi, sekarang kalau kamu sudah lolos dan diundang untuk tes interview & LGD, bagaimana tips-nya?

Selamat! Kalau kamu sudah lolos administrasi, ini adalah tahapan terakhir dan maha penting dari proses kamu meraih LPDP.Selain interview dan LGD, ada ESSAY ON THE SPOT yang baru diberlakukan nanti di gelombang ke-3 tahun 2014 tes seleksi LPDP. Saya belum bisa memberi tips untuk yang itu karena belum tahu seperti apa tesnya.

Namun dari pengalaman saya Interview & LGD, ini beberapa tips-nya.

a) Baca aplikasi kamu berulang-ulang
Materi interview itu 100% dari aplikasi kamu! Interviewer yang biasanya dari psikolog & tim LPDP (bisa 3-4 orang) biasanya sudah membaca aplikasi kamu dan akan menanyakan seputar diri kamu dari situ.

Jadi, baca dan kuasai hingga diiluar kepala apa yang kamu tulis di essay, formulir data diri kamu, dan baca-baca tentang tujuan jurusan serta Universitas kamu.

b) Persiapkan jawaban dari pertanyaan-pertanyaan yang mungkin muncul
Supaya kamu ngga kaget, coba kira-kira apa yang akan ditanya Interviewer dari aplikasi kamu. Siapkan jawabannya. Kalau perlu ditulis dan dibaca sudah OK belum jawabannya. Beberapa yang sering ditanyakan :

1. Apa motivasi kamu mengambil S2?
2. Kenapa mengambil jurusan X di Universitas X?
3. Kenapa mengambil jurusan yang berbeda? (Kalau beda ama S1 kamu)
4. Ceritakan pekerjaan kamu sehari-hari!
5. Apa kontribusi kamu untuk Indonesia?
6. Apa yang akan kamu lakukan setelah pulang dari sekolah?
7. Ceritakan kegagalan terbesar yang pernah kamu alami!
8. Apa penyesalan yang pernah kamu rasakan dalam hidup?
9. Kenapa kamu layak mendapatkan beasiswa LPDP?
10. Apa hobi dan passion kamu?
11. Ceritakan kembali kesuksesan terbesar dalam hidup kamu!

Pengalaman interview di LPDP tentunya beragam. Di kasus saya, 45 menit interview berlangsung lancar, interviewer sangat baik dan mostly psikolog. Highlight interview lebih ke kenapa saya mengambil jurusan yang berbeda dari S1 saya di Sastra Inggris, apakah saya bisa mengikuti materinya serta pertanyaan tentang social business saya di Wanderlust Indonesia.

Ada yang interview-nya ampe dibikin nangis ama interviewer-nya, adayang biasa-biasa aja, ada yang dibikin gondok sebel dan kezel gara-gara merasa dipojokin dan disudutin, dll. Yang penting pas  interview, jangan songong2 bro sist, sepinter apapun kamu, please stay humble di depan interviewer.. dan nyantai aja kaya ngobrol ama mereka. Just pray that you lucky enough to get the kind interviewer :)

c) Tonjolkan kontribusi untuk Indonesia & jiwa Nasionalisme
Satu yang saya lihat, LPDP sangat menyukai kandidat-kandidat yang sangat passionate menceritakan tentang kegiatan dia untuk Indonesia. Meyakinkan interviewer bahwa jika dia lolos LPDP, dia ga akan lupa untuk pulang (well, emang wajib lapor diri sih habis lulus ga boleh kerja diluar) kalau udah lulus buat membangun negri dengan caranya masing2. LPDP sangat suka kandidat-kandidat yang seperti itu karena itulah tujuan dari beasiswa ini pada dasarnya: Menciptakan Indonesia Emas 2045 melalui lulusan2 penerima beasiswanya.

Sejarah

So, kalau kamu punya kegiatan2, organisasi, bisnis, social innovation, dll yang melalukan sesuatu untuk kontribusi memecahkan masalah di Indonesia, ceritakanlah itu di essay dan bawa menjadi pembicaraan di interview! :)

d) Jangan mendominasi ketika Leaderless Group Discussion (LGD)
Jadilan problem solver di LGD session, jangan mendominasi tanpa point2 penting yang kamu keluarkan. Jadilah peserta yang helpful dan support the other member of LGD. Jangan nyebelin deh intinya pas lagi LGD :D

Topik LGD pun beragam mulai dari Ketahanan pangan, transportasi, perdagangan, pertanian, politik, masalah kemiskinan, dll. Tips-nya sering-sering baca berita terkini sebelum LGD karena biasanya ga jauh-jauh dari berita yang lagi hits.

e) Be yourself & Enjoy the process!
Jangan nervous bro sist! Santai aja,  rileks dan nikmati setiap tahapannya. Biasanya waktu interview & LGD itu macem2. Ada yang 1 hari bisa dapet interview di pagi hari, siang/sorenya LGD. Ada yang hari pertama LGD, hari kedua interview, dll. Kamu akan tahu pas udah di email setelah diumumin lolos administrasi. Yang terpenting, be yourself :) Tunjukin apa yang ngebedain kamu dari yang lain. Inget, LPDP bukan nyari orang yang pinternya mahadewa kok. Tapi LPDP nyari orang yang punya value for the other & the country. LPDP nyari orang-orang yang kalau dikasih beasiswa bisa bermanfaat buat ga cuman dirinya tapi orang lain & negaranya.

———

Setelah selesai melewati tes interview & LGD, saatnya untuk pasrah. Banyakin doa, sholat malam (buat yang muslim), dan sedekah. Restu & doa orang tua juga jangan lupa. Apapun hasilnya, itu yang terbaik buat kamu :)

Kalau kamu mendaftar 1x dan belum beruntung, buat strategi sebelum mendaftar lagi. Naikin skor IELTS/TOEFL, dapetin LoA kalau belum dapet, rombak ulang essay dan minta temen atau alumni LPDP baca serta review essay-nya, gabung organisasi/komunitas untuk berkontribusi buat Indonesia kalau ngga punya sebelumnya, dan usaha-usaha lainnya :)

——

Yeay! I got accepted. Then what?

Setelah diterima, biasanya kamu akan mendapatkan giliran untuk PK alias Persiapan Keberangkatan. Saya sendiri mendapat PK-23 pada 23-29 November 2014 di Wisma Hijau Depok, PK penutup di tahun 2014 yang video-nya (sampai saya tulis blog ini) masih dipakai buat tugas PK me-review video PK-23 hehehe. Yang penasaran, nih video versi kita Awardee PK-23 (yang dijadiin tugas PK ampe sekarang & viewer-nya udah 8,473 per saya nulis blog ini) dan ini video versi panitia LPDP PK-23. 

PK 23

PK sendiri itu sesuatu! Seru, challenging, dan kadang bikin frustasi kalau inget tugas-tugasnya yang seabrek. Tapiiii dibikin enjoy dan asik aja, ya ngga! Apalagi ketemu temen2 seangkatan PK (biasanya 100an 1 angkatan PK) yang bakal lanjut kuliah ada yang dalam negri, luar negri, magister, doktoral, afirmasi, spesialis kedokteran. Pastinya networking yang seru :)


All Awardee PK-23 at the Opening Ceremony

My group: MALAHAYATI. If you wonder what the orange thing on my hand, saya kebagian jadi social media admin di grup & dapat priviledge bisa megang HP deh :)


Me and “sudden” Saman Group performing for Opening Pasar Kreatif :)

Pasar Kreatif ala PK 23 (Tugas akhir puncak PK)

Di PK itu ada yang namanya tugas Pra-PK, tugas selama PK, dan tugas pasca PK. Tugas Pra-PK beragam pas jaman saya ada sekitar 29 mulai nge-add LinkedIN teman-teman PK sampai bikin buku angkatan. Sekarang diarahkan tugasnya bikin community development dan dikemas dalam program yang bernama Indonesia Menyapa. Berikut pemberitaannya di salah satu media ada disini. Program-program yang pernah saya dengar seperti bikin jembatan, WC untuk daerah yang membutuhkan, proyek pengembangan masyarakat, dll. Semoga tugas-tugas ini akan bermanfaat buat banyak orang yah! :)

Di PK sendiri kita akan dibekali dengan banyak materi dari pembicara2 keren seperti Dik Doank, Anies Baswedan, Jusuf Kalla, dr.Gamal Albinsaid, Effendy Ghazali, Rene Suhardono, dan lebih banyak lagi. PK juga memiliki sesi penting seperti penjelasan LPDP, seputar pencairan dana, dll. Tidak lupa sesi seru-seru di PK seperti outbond, proyek di akhir PK seperti di PK saya ada Pasar Kreatif, dll. PK sangat melelahkan tetapi keseruan  dan kenangan bersama teman 1 angkatan PK akan membayar semua lelahnya.

———–

Setelah dapet beasiswa LPDP dan PK, then you are off to go! Kalau udah dapet LoA, tinggal tunggu hari H keberangkatan nyiapin dokumen2 dari LPDP seperti Letter of Sponsorship dan Letter of Guarantee. Lalu pembuatan visa, cari akomodasi di tempat kuliah, pesen flight via agent travel rekanan LPDP, dan siapin packing. Semua itu memakan waktu banget lho ternyata! Bisa berbulan-bulan dan harus sabar ngurusin segala macam hal tersebut, ya :)

Kalau belum dapet LoA atau masih mau ngejar sekolah impian, jangan lupa kamu punya waktu maximal 1 tahun hingga batas pengajuan LoA ke LPDP sejak surat keputusan kamu diterima LPDP.

Semoga postingan ini berguna buat teman-teman yang sedang berjuang mencari beasiswa dan jika ada pertanyaan lebih lanjut, silakan komen di postingan ini atau kontak saya di: dini.hajarrahmah@gmail.com, I will be glad to help! :)

Thank you for reading and good luck on your scholarship & school hunting!

Roller Coaster Journey to Graduate School Dream

We were having a family gathering yesterday night with all my Grandma’s son, daughter, grandchild. After my uncle (the 1st son of my grandma) share his advice to all family based on his own experience, my aunt (which is his wife) suddenly point out at me and said that I should share the experience how to finally get into Grad school with the full scholarship from the Government so that everyone in the family can learn from it and know the story. I didn’t prepare any speech at all so I just share the story and suddenly I feel so emotional about it that make me about to cry.

—–

Its all started even since I didn’t graduate from my Bachelor of Humanities. I have a dream to continue my study aboard with the full scholarship. Why? At that time, my simple reason is just I want to experience living aboard for some years and maybe the Grad school will open the bigger opportunity. And maybe this picture explain another reason too, lol.

– 2012. I tried Fulbright right after I graduate. Not even pass the 1st screening.
– 2012 &2013. I tried PRESTASI scholarship by USAID. Twice. In 2 consecutive years. Rejected.
– 2013-2014. Seems not lucky enough with the US, I tried Erasmus Mundus Tourism Management (EMTM) program. I was very confidence I can get in even though I submit the application very close to the deadline at Starbucks Central Park. After a long wait, I got the letter that make me cry early morning when I wake up. I didn’t get it and I was in the big 30 candidates out of 300 applicants while they only pick 8 around the world.
– 2013. In any chances, I met the head of admission from Hult International Business School (Master in Social Entrepreneurship). Even we have a collaboration when I was in Danone in my project Danone Young Social Entrepreneur. I got accepted with 25% scholarship. Still not much and I still want to try shoot the better school. So, I reject the offer.

and finally, I heard about current scholarship that people start to talk about: LPDP (Lembaga Pengelola Dana Pendidikan) by Minister of Finance – Education – Religious Affairs. I came to the info session and start to do the research about it. Submit my application after moving on from Erasmus Mundus announcement at February 2014. It take so long until LPDP proceed the application for the batch of June 2014. I pass the administration. Got interview and have a leaderless group discussion. Then in July 2014, they announce the Awardee who got the scholarship and I am one of them! I got the training in batch 23 in November 2014. They call it PK 23 which mean PK (Persiapan Keberangkatan) in batch 23. Finally, all these effort started to show some lights.

The next effort is to get the school! I was committed to myself since the beginning that I want to pursue my grad school in the USA. My dream is to get accepted into MBA program in Duke University at Durham – North Carolina, USA. Why? Because they are one of the leader in MBA non profit program / Social Entrepreneurship program. And I would like to pursue school that learn about Social Entrepreneurship / Tourism. So I write MBA at Duke University as my school destination for LPDP form.

I came to the Duke MBA – Fuqua School of Business info session at Jakarta in 2013 and 2014. I met and interact closely with the admission team and he was really help me a lot in giving advice, motivation, and direction. I prepare all the things for my application such as Essays, GMAT, GRE, IELTS since early 2013 and finally submit my application at Early Action Round in September 2014. There are a lot of support from the current Indonesian students at Duke Fuqua, some of my Canadian close friends, and friends in Indonesia during fulfilling all the requirements. I couldn’t thank you enough for all their contribution.

In October 2014, I also apply for Yale MBA program. In November 2014, I got the result from Duke. I got WAITLISTED which means they not accept me in that round and will consider my application again in the next round. In the case of Waitlisted, we have to do more effort to add on our application so that we could improve our application. In my case, I finally decided to take GMAT course at Sandy Institute in Cikini. Why? Because the admission team suggest me to take another GRE / GMAT since my score is still very low which I am aware of it as my weakness.

Since December – February, every Saturday except National holiday, I spent 6-7 hours with the other 5 people at the course learning about GMAT and how to ace it, my target is at least to get the score 600 minimum. Is it easy? Hell no. Its damn hard for me and I hate doing this. Mr. Sandy, the very awesome genius teacher who earn school in Europe (Germany, Netherland, UK) and ex-Schumblerger, is very helpful with me. He even add more class for me in private and offer me to take the simulation test every Sunday to improve my score. He even suggest me to also retake GRE also so that we can compare which one I  do better.

So, imagine. Every Monday-Wednesday-Friday I have to come to Cikini at 6-8am in the morning to do the simulation test on GRE and learn about it before I go to work. Then, in the Saturday, I have to attend the  6-7  hours group course on GMAT and on Sunday,  I take the GMAT simulation test for 3 hours. I almost have no life at that months. Well, in fact Mr. Sandy even advice me in the 1st class: “Dini, from now until you finally take the real GMAT test, your priority is GMAT. Your Saturday is for GMAT. Family, boyfriend, friend, office, and other.. its your next priority after GMAT if you want to be successful with GMAT.”

Now you can imagine how hard and challenging is learning GMAT  and how to improve the score. I really appreciate how Mr. Sandy really want the students success and he is very committed with all the students. Respect!

I will never forget that hard months of struggling for something that we really want. My sleepless nights and tired of everything. I just want to  do my best, stretching my limit and go beyond my comfort zone. So whatever the result, I will never regret it because I am doing my best.

On December 2014, I got rejection decision from Yale. Not surprise. I started to get used with rejection. But this rejection make me regret why not I apply for many school since the Round 1 / beginning. Then I quickly prepare my application for 2 other school with MBA program: Boston University and University of Illinois at Urbana Champaign. I apply on the round 2 at January 2015. Still not hear anything from Duke. While I already submit some update to Duke admission team on achievements, career progression, certification, etc that I just got after applying Duke. I was also collecting additional recommendation letter from 10 different people who work with me in any context and know me. This is one of the advice from the current Indonesian student at Duke Fuqua.

February & early March 2015, I did my 1st GMAT and retake GRE test! Things that I actually really hate and if I can choose, I do not want to take those test again! I believe every GMAT/GRE takers knew what I mean. Lol.

In that month, I also got the decision that I am invited to Duke interview! I am so excited for this because it is only 1 step ahead before I finally become one of the “Team Fuqua”! I did two mock up interview with two current Indonesian students at Duke Fuqua and they help me a lot in preparing my interview. Until now, I am really amaze on how collaborative they are and that Team Fuqua spirit and culture is really exist.

I love the interview and the alumnae that interview me at that time was very impressive, kind and humble. Seems the Team Fuqua culture is on her blood forever. She said she interview around 3-4 Indonesian in this Round 2.

In the end of February or early March, I got 2 rejection in a different week from Boston University & University of Illinois at Urbana Champaign. I started to be worried. My chance is decreasing again.

In March 2015, just 1 week before my birthday, the night before I did my 1st trail running in Halimun-Salak mountain, I finally got that-decision-email-that-every-applicants-waiting-for! In a sick condition at that morning after getting tired of the sleepless night, I open the online application that has my decision on it.

REJECTED from my waitlisted status on Duke Fuqua.

There is some seconds pause after I read the sentences. I couldn’t say anything but just staring at my laptop in the office. I remember all the effort that I took to reach my dream at Duke Fuqua, I feel it was nothing at that time. I thought I prepare myself already for this decision but in fact, I still feel so sad – even much more than  I got rejected to Yale. I just lost my dream and it was so close. So close. And now, I have no school to rely on.

—–

Until finally I met EducationUSA team who collaborate with LPDP in helping Awardee who did not get the US school and have to start school this year. Of course, I am one of them.

They help me to give some direction on where I should apply again and finally I got accepted at University of Washington, Global  Executive MBA program. I am so glad that finally there is at least 1 school that accept me finally. BUT after I consider the program, class environment, etc seems that its not gonna fit me except the beautiful place in Seattle.

So I decided to apply for 1 more school. Yes, after 5 school, I am still not giving up. It was JP, my friend in 1 batch training in LPDP who randomly suggest me to check the program at Boston University called “Master of Science in Economic Development & Tourism Management” since he think I am gonna be a good fit with it. I open the program and it look very interesting and I decided to give my last shot. My last hope.

Boston University-affiliated High School Workshop Has An anti-Israel Agenda

And guess what? In April 2015, I finally got accepted! I finally have the Letter of Acceptance from Boston University (BU)! I reject my offer from University of Washington and take BU offer instead.

I think all of this roller coaster journey is a great learning  process for me. I learn to be patient, should prepare everything very well, to struggle and pushing the limit for our dream, and the most important thing is to accept what God finally give us which I believe the best even though that’s not what we want since the beginning.

Some key takeout from the story :

1. Do not giving up before the end of your limit.
I finally stop my searching and decided to go this Fall with Boston University because my scholarship only can be used this year.

2. Prepare to apply for Grad school long time before you submit application. Don’t be a procrastinator!
If you want to go Fall 2015 for instance, you better prepare everything since 2012 or 2013. You can start with IELTS/TOEFL.Then if that’s pass, move on to find the scholarship or research on school that you want. After that moving on to prepare school application, essays, GMAT / GRE, etc. The longer you prepare is the better. Never try to be procrastinator for your Grad school application.

3. Apply for at least 3 school (Top, Middle, Safe)
It is important to have a lot of backup plan. So when you failed with the plan A, you still have B, C, D, E, F, etc. This is very important and make sure you plan the timing very well. Once you miss the deadline for US school for example, you have to battle the next round which is more difficult regarding the availability of the quota. And if you miss  the last round, you have to wait until next year to apply. At least, apply for 3 type of school :

a. Your dream school (Ivy league, hard to get in, you hope you will get in)
b. Your middle 2nd dream school (2nd tier school, you might have a chance to get accepted)
c. Your safe school (3rd tier, you are 80-90% sure that you will got accepted with all qualification that you already have)

4. Do your best, commit to what you start, and make your effort worth it!
Its very hard to keep on track, keep committed for the thing that you start when you apply for Grad school especially in the US where you still need to work on GRE/GMAT. Have a courage, persistence and faith that you will be able to pursue Graduate school aboard. You better make the effort worth it – even though its not exactly the same dream that you imagine, but at least you have to realize the Graduate School dream, an expensive dream that you need to appreciate it a lot when you get it finally.

Hey little fighter, don’t worry. Soon, things are gonna be brighter!
Keep the faith and do not giving up! 

This photo taken at the US Ambassador Residence in reception of honoring LPDP Awardee who going to study in the USA. June 2015.

At Columbia Tower Seattle

2015 Dreams & Hopes

After review what I did during 2014, now I would like to take a chance, in the 1st day of the year of 2015 to write what my dreams & hopes that I can publish here. I realize that the last time I did this was in 2013 as you can see in my blog here and from that list, the resolution that I can made it until 2014 are :

1) Start life healthier by running every Saturday (or at least once a week), swimming, eat good food 

Unfortunately I run not every Saturday but sometime, even though I already have running club in Danone every Wednesday! But I did my 1st 10 K in Jakarta Marathon with 1 hour and 30 minutes time. Not bad for beginner!

2) Visiting Paris & some countries nearby, US, India, Japan, Vietnam, Kamboja, China.

Wow! I only have Japan & China on my list. But I dont really want to visit China intentionally. Japan is on my list on April 2015! :)

3) Accepted in Scholarship program for Master in Social Entrepreneurship / HRM / Business Management for 2014 Class

I got LPDP scholarship but now still working & waiting on the campus application announcement. Wish me luck! :)

4) Donate continuously every month and interact with community more often and also be nice to everyone!

5) Start the social business that I’ve been planning for!

6) Got enough IELTS Score

7) Success in implementing DYSE program, MT 2013, and DanCommunity.com

8) Going back to Depok village again

9) Finish writing my book in the middle of the year (June)

This resolution always come every year but never realize it! :( I hope I can start it in 2015 :)

10) Fasting every Monday and Thursday, Sholat Dzuha, and Sholat on time!

So, from those resolution in 2013 & 2014, here are what I will keep fighting for it in 2015 and what I will add on it :

1. Got a minimum 650 GMAT score on February 2015. Accepted in one / two / all of these Universities in the USA : Duke University, Boston University, University of Illinois at Urbana Champaign – for MBA Program & start the class in Fall 2015

2. Find the right person who I will start the family with :)

3. Traveling to Japan (April 2015), Tanjung Puting (March 2015), Canada (Winter break 2015 or Fall 2015), Nepal (May/June 2015)

4. Wanderlust got investment after my pitch at @america this February! Wanderlust won “Wirausaha Sosial Mandiri”. Have an office for Wanderlust, hire more people, leverage the destinations & impacts in Indonesia tourism destinations (Labuan Bajo, Tanjung Puting, Garut, Derawan Island, etc)

5. Climb Semeru Mountain before leaving Indonesia for study aboard

6. Start to write my book of being a Wanderer in a Wanderlust world experience

7. Coming back to Depok village before leaving Indonesia

8. Fasting every Monday and Thursday, Sholat Dzuha, and Sholat on time, Sedekah every month!

9.  Start life healthier by running at least once a week, swimming, eat good food!

10. Help & Support my sister Salma to enter Faculty of Medicine as she is now in 3rd grade of Senior high school & wanna be a Doctor :)

These are my resolutions so far, I hope to keep it & fight for it until the end of 2015. Now, lets start the 1st day of the year with a positive behaviour & believe that we can achieve all our dreams & hopes in 2015. Bismillah! :)

– @dinidreaming

Where did I Travel.ppt

2014 : A Year of Wanderlust

I take a chance to look back at my 2014 year and I decided to give it the title : Year of Wanderlust. What is Wanderlust? Wanderlust literally means a strong desire to travel to understand once very existence. In my experience, since 2010 when the first time I travel aboard to Boston, USA.. this year is become the year that I travel the most. This year is also the year when me, Fany, and Syahira started our social business called Wanderlust Indonesia which is an Indonesia-based social enterprise that creates a unique traveling experience by encountering traveler and locals.

Last week I got chance to share my experience traveling with Couchsurfing and I just realize when I made the slides that if I resume where I travel from 2010 – 2014, I already travel to 13 countries, some of the countries I got chance to visit twice or even 3rd times such as USA, Canada, Thailand, Singapore, and Malaysia. This is exclude places that I visit in Indonesia.

Where did I Travel.ppt

Where did I surf

So, from all 13 countries that I visited, in 2014, I travel to 6 countries which are : 

1. Singapore
– July 2014
– Danone Young Social Entrepreneur Social Entrepreneurship trip for the 1st Winner

2. Vietnam (Hanoi, Halong Bay)
– May 2014
– Backpacking trip to Indochina, hosted by Couchsurfer in Hanoi

3. Laos
– May 2014
– Backpacking trip to Indochina, visiting Vientiane, crossing the border via roadtrip from Cambodia – Laos & Laos – Hanoi.

4. Cambodia (Phonm Penh, Siem Reap, Angkor Wat)
– May 2014
– Backpacking trip to Indochina, hosted by Couchsurfer in Siem Reap

5. Seattle, USA
– November 2014
– Selected as 1 of 5 Indonesian Social Entrepreneur who join Project Catalyst program by Jolkona & US Embassy

6. Vancouver, Canada
– November 2014
– Extended my visit from Seattle taking a bus ride to Vancouver. Hosted by Chitha & his family in Vancouver. Meet Nithya who drove from Calgary to Vancouver! Reunion with Canada World Youth fellas.

Beside those 6 countries, in 2014, I also got chance to travel around Indonesia. Here are the list :

1. Bali
– March 2014
– I nominated to join Danone Campus in Bali in Connected Leaders training. After that, I got chance to visit Ubud, Denpasar, Legian, Nusa Dua, Seminyak, and other exciting places in Bali. Staying with Sud, one of my best friend from Canada World Youth who live in Denpasar. I love Ubud a lot and definitely going to come back there for couple times :)

2. Flores
– March 2014
– After Bali, I decided to extend my travel to Flores! One of the most beautiful island & place in Indonesia. I travel with Karin – friend of my friend who I never met before! Its ended up we have such a wonderful escape! I also lucky to have Enggi working in Labuan Bajo, Flores so we hosted by her and we really enjoy our stay there. Especially, its my birthday when we arrive in Flores :) We visit Labuan Bajo, Komodo Island (Live on board experience & snorkeling to many many beautiful islands), Wae Rebo UNESCO World Heritage, and Cunca Wulang waterfall.

3. Ujung Kulon
– October 2014
– As a part of Wanderlust project, we visited Ujung Kulon and meet a very awesome headmaster named Pak Ramli who support Wanderlust a lot!

Processed with VSCOcam with m5 preset

4. Krakatau Mountain
– January 2014
– The same like Ujung Kulon, as a part of Wanderlust project, we got chance to visit Sebesi Island & Krakatau

collage

5. Depok Village, Cisompet, Garut
– March, September 2014
– My second home! I got chance to come back twice this year in Depok village, meeting my Abah & Mamah; my host family in Canada World Youth program 2011-2012.

6. Ijen Crater
– September 2014
– Welcoming Chitha back to Indonesia! I got chance to have 10 days on the road trip with him! We visited Ijen Crater in Banyuwangi, East Java.

7. Baluran National Park (Also : Surabaya & Malang)
– September 2014
– The same like above, we start the trip from Surabaya, pick up by my friend Hafidh and take a road trip with Wan & Dimas (our Canada World Youth fellas staying in Malang & Surabaya).

8. Yogyakarta
– September, October 2014
– I took Chitha to Yogyakarta & he make this city as his favorite city. I also always love Yogya with all the peace, kindness, and creativity. We visited Punthuk Situmbuh to see the sunrise, Borobudur & Prambanan temple, Ratu Boko temple, Taman Sari Water Castle, Malioboro, Keraton Yogyakarta, and all the best culinary ini town! In the 2nd visit at October, I was with Danone having recruitment for our Management Trainee program

9. 1000 Island
– July, September 2014
– The 1st visit was for survey of Wanderlust Indonesia program and the 2nd visit was one of my road trip with Chitha. We stay at Pari island.

10. Surabaya
– October 2014
– Recruitment of our Management Trainee program in Danone

11. Medan
– October 2014
– This is my 1st time in Medan! This time is with Danone also for our recruitment of Management Trainee Danone program.

That’s why I called this year : A year of Wanderlust! Because I saw many beautiful places in Indonesia & aboard, tasting many delicious food all over the world, and meeting many kindhearted locals around the world :) Thats enough to fulfill my desire to travel to understand once very existence :)

I was also feeling so blessed that this year, I receive 3 achievements that I believe this is all God’s hand :

1. Receiver of LPDP Scholarship (Indonesia Education Endowment Fund) by Government of Indonesia to continue Master Degree aboard in 2015

2. Selected as 1 of 5 Social Entrepreneur who join “Project Catalyst” program by Jolkona & US Embassy, 2 weeks in Seattle – USA through WANDERLUST INDONESIA

3. Me & my team receive Danone Global HR Best Practice Awards in Culture & Social Innovation through Danone Young Social Entrepreneur program

As a bonus, I also have my 1st interviewed on TV in Kompas TV for explaining about Danone Young Social Entrepreneur program :) And my friend in Kudus interviewed me in local newspaper, here are the pics :

Beside work & traveling, I was so glad also that finally this year, me & my 2 friends can start our social enterprise Wanderlust Indonesia. In 1 year, we did around 10 trips including going to Krakatau, Ujung Kulon, and weekend series; inspiring weekend trip 1 day in Jakarta to learn from the locals. We also partnered with DHL Indonesia to bring the employee to have a Voluntourism trip to Pari Island, 1000 Island planting the mangrove & bring their Internship to have Jakarta Heritage trip. Thank  you, DHL! :)

legendary culinary 20 Dec 2014 Hidden heritage web collagelegendaryculinary wanderlust treasure a4 wanderlust 2 Poster wanderlust new year (3)

I cannot thank God enough for all the blessing and kindness that God gave to me. I hope that I can always pay all those blessings forward to as many people as possible. The things that I found I cannot fulfill in 2014 was my intention to always fasting in Monday & Thursday, always do the sunnah prayers. I hope that in 2015, I can be closer to God in terms on this thing.

Thank you everyone for supporting and being part of my life in 2014. Lets wish the best for all of us in 2015. Keep dreaming, wandering, fighting, and believing. Because that’s what the human can do & let God do the rest! :)

Happy Wandering

Regards,
– @dinidreaming –

Project Catalyst by Jolkona & US Embassy – Learning from Seattle

Last month in November 2014, I was lucky to be one of the selected 5 Social Entrepreneurs from Indonesia that got a chance to go to Seattle joining “Project Catalyst” program by JOLKONA and US Embassy.

2014-11-10 13.34.06

I said we are lucky because they only have 2 batch (each batch consist of 5 Social Entrepreneurs) from Indonesia! The next batch in 2015 will be from Bangladesh! We are selected from around 70 applicants that submitting the application online -> interview by Jolkona Co-Founder and teams with the US Embassy. I bring Wanderlust Indonesia, my social business started 1 year ago in creating a unique & responsible traveling experience by connecting traveler and local through volunteering activity. The other 4 social entrepreneurs are :

1. Alfatih Timur – Founder of kitabisa.com
2. Nancy Margried – Founder of Batik Fractal
3. Alfi Irfan – Founder of AgriSocio
4. Candra Cahyani Gani – Founder of Bedah Kampus

To me, These amazing 4 people is now feel like part of my family after spending the very cold weeks for us together in Seattle :)  You can also read our story here : http://jolkona.livestories.com/inspire/Cohort-2

For your reference, these are the social entrepreneurs that selected in the 1st batch of Project Catalyst :

1. Mirah Mahaswari – Founder of Pack Your Spirit
2. Nadine Zamira – Founder of LeafPlus
3. Hendriyadi Bachtiar – Founder of healthy Shredded fish project (Abon Ikan)
4. Nadya Saib – Founder of Wangsa Jelita
5. Dino Lefty – Founder of Vertesac

What is actually this program all about? Project Catalyst designed to escalate social business from developing country and leverage the impact of social entrepreneurship by bringing social entrepreneur from developing country to Seattle, to learn about social business, meet prospective investors, and network. They put us through two weeks of intensive training, mentoring, and networking to bring our social mission driven startup to the next level. We attend workshops to refine our business, met the Seattle Start-up community, visit some successful company like Google, Microsoft and learnt to pitch to investors.

Our 2 weeks in Seattle curriculum basically led to this final event that they call “Showcase Event” which we have 5 minutes to pitch our social business in front of the audience in Seattle —>
http://www.eventbrite.com/e/jolkona-project-catalyst-showcase-come-meet-cohort-2-tickets-13342512815

1st Week – Build Business Plan
We have a very packed schedule during the 1st week to understand our business deeply, defining our vision and mission statement again, explaining it in elevator pitch so many times to different people and the most important thing, meet a lot of amazing people as our workshop lectures, pitch coaches, and lovely MENTOR!

Here are the workshops that we got during the 1st week :

1. Value workshop by Barri Rind
2. Elevator pitch coaching by Ajit Banerjee
3. Workshop #1: Define your Mission, Value Prop, and Strategy by Peter Blomquist
4. Fireside Chat with Sam Chughtai
5. Workshop #2: Execution and Scale by Emer Dooley
6. Workshop #3: Problem solving & overcoming challenges by Cole Hoover
7. Workshop #4: Culture and Leadership by Kyle Kesterson
8. Workshop #5: Tell Your Story by Susan Bloch
9. Office Hour (individual) with Brandon Fleming, Anita Sulaiman, Linsey Battan and Bob Ness

collage

And here are the list of places that we visit in the 1st week :
1. Farestart Restaurant
2. CODE.org
3. The Seattle Foundation
4. University of Washington
5. Start Up Hall

VIsit

While this one is the Networking Event / Session that we got :
1. Techstars Demo Day
2. Techstars Launch Party
3. University of Washington Networking Event with MBA Students
4. Dinner with Barri Rind

PC - Networking Session

Above all those activities, we also got chance of MENTOR MEETING twice in that 1st week. My mentor is Maryann Ness – used to be Kak Hendriyadi’s mentor in batch 1 and wife of other mentor, Bob Ness – who is mentor to Nancy Margried! Maryann has over 30 years of experience in all aspects of financial management, particularly for local governments and non-profits.  Background includes Finance Director for a suburban city and a mid-sized international non-profit, and CPA for large public accounting firm.  Major responsibilities have included grant-writing, compilation of annual budget and supervision of accounting, human resources and IT functions.Recently retired and taking classes at the University of Washington in Asian history and culture, including history of Indonesian.  Volunteer activities include Woodland Park Zoo and Washington Community Alliance for Self Help (CASH).  Washington CASH trains and advises financially disadvantaged people in King County in how to operate their own businesses and offers small loans to those who qualify.

20141104_165328

20141111_165843

The 2nd Week is the Week of CRAFTING OUR PITCH!

This week, we get more intense training and workshop that focus on preparing our 5 minutes pitch. Yes, you have to tell about your social business in only 5 minutes. This is a really big learning for all of us to TELL WHAT IS THE MOST IMPORTANT PART in our business that we we want people know. Telling our story.

During the 2nd week, we got chance to learn :

1. Workshop #6: Financial Analysis and Modeling by Nawsheen Sharfuddin – our “Mama” Project Catalyst because Nawsheen is the 1st contact communication between us and Jolkona & the Coordinator for Project Catalyst Cohort 2 program! She is AMAZING buddy also for all of us :)

2. Workshop #7: Design thinking by Nancy Xu

3. Workshop #8: Prioritization, Focus, Impact & Transparency by Adnan Mahmud – The CoFounder of Jolkona who also CEO of Live Stories, his enterpise that become one of 10 company which selected to participate in intense Techstars program in 2014.

4. PITCH COACHING SESSIONS!!!! Here are our amazing pitch coaches :

Steve Schwartz
Archie Gupta
George Economy
Dan Kranzler
Irene Yamamoto
Ben Friedman
Martina Welke
Ajit Banerjee
Brandon Fleming
Anita Sulaiman

5. Inspiring sharing from Ben Friedman – young social entrepreneur of Homegrown, sustainable sandwich shop!

We also have opportunity to visit :
1. Microsoft
2. Theo’s Chocolate
3. Seattle Tilth
4. Seattle Urban Farm
5. Homegrown
6. Impact Hub
7. Google

And the most important thing is that we have our 5 minutes PITCH session finally on Thursday, 13 November 2014 at WeWork – Yale Avenue, Seattle.

20141113_190647

20141113_185341

Watch our pitch video here : 

a. Candra Cahyani Gani :
b. Dini Hajarrahmah :
c. Alfatih Timur :
 
For Alfi & Nancy, they still work on it. 

During 2 weeks, we also have our own homestay host who open their home, heart and kindness for all of us! I have a fabulous host who hosted Mirah from last batch. My host named is Kim Wright and she work as a Director of Philanthropy at The Seattle Foundation. We have great time staying together, have our tea night in front of the TV while talk on some topics, Indonesian-American dinner, pitch practice, and lots of laughs! Thank you Kim for everything!!! I hope to see you soon in Indonesia and have our Wanderlust trip :)

20141102_094429

Jolkona Super Team!

All of these event & ideas arranged by a Foundation based in Seattle called Jolkona who is Founded by 2 awesome husband & wife; Adnan Mahmud & Nadia Mahmud. Adnan is also a Founder of Livestories, a social enterprise envision to make data for non-data people! During 2 weeks, we are hosted by most of Jolkona team and they are all awesome! Thank you Nawsheen, Monica, Nancy, Adnan, and Nadia! :)

2014-11-14 18.18.42 2014-11-14 19.02.04-1

Seattle Ecotourism / Community-Based Tourism 

One of my objective joining this program is to partner, find the network with Ecotourism enterprise in Seattle that might be interested to have the destination & project in Indonesia. So, I met 3 of Ecotourism founder in Seattle that inspire me to improve Wanderlust & bring it to the next level. Hopefully, we can make a partnership with them and more International travel company. 3 of them are :

1. Crookedtrails – Chris

20141108_151000

2. Meaningful Trip – Joe 

20141113_184826

3. Red Lantern Journeys – Ambrose & Irine

20141118_161338

Seattle Exploration!
Even though we have only 2 weeks and our program is very packed & full, I dont want to miss any traveling part to see the city and surrounding! As Seattle famous with a very grunge city, The 1st Starbucks Store, Space Needles, and the beauty of its nature – we found sometime to  explore the city by our own. Kim also bring us to Brainbridge Island in my last day in Seattle before I continue the journey to Vancouver.

Seattle City 2

Seattle City

Thank you Project Catalyst JOLKONA, Thank you US Embassy for supporting this program & Thank you all the mentor, coach, speaker, entrepreneurs. Thank you for all the awesome host, thank you for all Seattle people!!! You are all awesome!! :)

In February, we gonna have chance to present about our social business only in 2.5 minutes in @America – Pacific Place in front of US Embassy & some investors. Lets wish Wanderlust & all the social enterprise the best of luck! :)

20141110_134913

Keep Wandering,
-@dinidreaming-

Flores [1] : Labuan Bajo & Komodo Island – Hidden Treasures from Indonesia

7 June 2014 – Drinking my mint Kusmi Tea from Paris at my room.

I always want to write my journey in Flores but never have time to finally write it. Well, i fact since I work, I rarely write on my blog and this make me so sad. But I promise myself to at least write my travel journey. A friend of mine said that I have to keep writing my blog English because many people around the world can read it, not only in Indonesia.

Bali – Labuan Bajo, Flores

I was lucky at April 2014 got a chance to have a Danone Campus training on “Connected Leaders” which mainly focus on digital, collaboration, and co-create. This make me have an idea to extend my journey to Flores! So I book a ticket from Bali – Labuan Bajo via Sky Aviation. Meeting Sudiani, a good friend of mine from Bali since the Young Leaders of Indonesia program & Canada World Youth (CWY) program, I drop my stuff that I dont want to bring to Flores at Sud’s room. Staying one night in Sud home make me feel the Balinese family. Sud’s family is freaking awesome! The modest & kind-hearted mom and dad, cheerful sister of Sud, very helpful brother, and the cute two cousins staying with Sud. I met Sud at Kuta Mall after having dinner with Ananta, my junior in CWY from Bali. Sud take me with her motorcycle to go around Bali and we ended up having a quality chat at a small cafe in front of the bar which bombed at Legian. That night was 20 March, which is couple hours before my 24th birthday. I got a text message from Sky Aviation that my flight to Labuan Bajo was canceled due  to the internal company problem from Sky Aviation. Shit man. I buy Lion Air immediately since they have only few seat left. I got one and really wish to get my money from Sky Aviation back. Sud really taking care of me, bring me to the airport to arrange the cancelation & we finally coming backat Sud’s home around 3 am.

“Are you dini?” a girl with a veil come to me in the airport at 21 March 2014 around 10.30 AM.

That was my first time meeting Karin, my travel partner for the next 7 days in Flores! Karin was a friend of Nafisah Wulandari, friend of my sister Fela & friend of Tya & Abe (my friend also). In fact, I never met Nafisah. What a funny friendship. Karin knew about my plan to Flores when Nafisah retweet my twitter about my plan to go to Flores & I offer people who wanna join my trip. Karin accept that offer suddenly and here we are at the airport in Bali, waiting for our flight to Labuan Bajo. Karin taking Garuda Explore Jet since her dad is the employee of Garuda while I take Lion Air since thats the cheapest flight after that damn Sky Aviation cancel my flight.

Labuan Bajo, 21 March 2014

One of my wish this year is to celebrate my birthday at other island and Labuan Bajo is such a perfect place to celebrate a birthday. Many text message, whatssapp  message, and some call that day and I am so happy that I am not at the office in front of the laptop working on my project in my birthday. Labuan Bajo has a very small airport, dont be shock with the airport. For me, its like a terminal with the airplane instead of a bus. Your luggage will be drop in front of you in the airport, they dont have a place to take the luggage that can move with the machine. People will just offer you a ride and a help to bring your stuff. They sometime very insist to get it for you. For me, because I already know about this condition from a friend, I firmly said NO to them but still polite.

1

After 30 minutes of my flight, Karin’s explore jet arrive and I stand up in front of the door where Karin will go down (which actually the only door in the arrival). There you go, Karin!

I saw a familiar old friend face, with her sun glasses and her style that never change. I scream from my place to her which around 100 meter, “ENGGIIII!!!!” and we hug each other. Yeah, Enggi, a friend of mine since college are at Labuan Bajo now working for Swisscontact, handling tourism in Flores. A very nice job! Enggi is our hero in Flores. She gave me all the information, book the boat for us, and give us some hostel options since her boarding house doesnt fit for both of us. With her friend Rosi she pick us in the airport. I become the passanger of Enggi with her friend’s motorbike & Karin go with Rosi. They bring us to Enggi boarding house to drop our backpack and then they drop us at Philemon near the harbour to have our lunch. Ah yeah, its already 2pm and we deserve our first lunch at the island! A very famous fish soup from Labuan Bajo as Philemon’s speciality! Enggi & Rosi leave us at their office which very close from Enggi boarding house and this Philemon restaurant. Labuan Bajo, especially the downtown is not far each other so its easy to go from one place to another. Along the road of Jl. Soekarno-Hatta, all the food & hotel & travel agent as well as diving operator are gather there!

“Happy Birthday Dini!!!!” Enggi prepare a cupcake with the candle for me! Thats so cute. In the back of her office, we have a little celebration for my birthday. I hug everyone & couldnt be thankful than this. After having a bit of heaven from Enggi’s office air conditioner, we finally leave her office to her boarding house! Flores is very hot! So you better bring a very light clothes when you travel here. We bring our backpack from Enggi boarding house to a hostel that we finally choose named “Karisma”. It cost us IDR 150.000 for 2 people staying in one room with bathroom inside & fan. Its already around 6pm when we got into our room and its time to have our 1st dinner in Labuan Bajo!

2

I loooove Jl. Soekarno Hatta, the street is full of cute restaurant or diving operator. I read in Colors magazine in Garuda Indonesia flight that I took from Jakarta to Bali few days ago about Labuan Bajo. They recommend 3 restaurant : Selini, La Cucina, and Tree Top. Its hard to decide which one we wanna go for tonight’s dinner but we finally decide to go for La Cucina. Simply because they have a seat with harbour view. Three of us order pasta but with different taste. I order the aglio olio one as my favorite pasta! La cucina own by an Italy woman. Many restaurant and hotels here own by foreigners, mostly from Europe from Italy, Germany, or Spain. Enggi told us that its so expensive to buy a land in Jl. Soekarno Hatta, thats why no locals can afford to buy one. That’s so sad and dilematic.

3

Liveaboard Day 1! (Rinca Island – Kambing Island – Pink Beach – Kalong Island)

We meet Faiz, our captain at the boat with his partner. Those two guy will guide us during our 2 days and 1 night trip with a boat to see from dragon in the hill until manta under the sea! As other regular trip, Faiz bring us to Rinca island to begin our morning. The view in the sea was awesome, I think the best beach view I’ve ever see in my life. I set my samsung galaxy notes in Panorama view camera and capture this best moment. But still, none of my photo as best as its original view. All in blue and green. The view of the beach, with the beautiful sky, and its green trees & plants surrounding.. it just perfect.

Rinca Island is one of the best spot in Komodo Island. Faiz take us to the office of Rinca tourism and we have to register ourself and pay the entrance free. We got our guide named  Asgar and he take care of us during our 2 hours short trek at Rinca island. He is just 18 years old but he is  trained to be a guide and he always bring his wood as the “weapon” when suddenly the Komodo close to us. Yeah, Komodo is dangerous actually, they can fly – walk – run and just eat people! Thats why we have to explore with the guide. At that time, I got my period and for the woman, it is forbidden to enter when in your 1st day of perios because the Komodo can smell it & become more aggressive than usually. Thank God its my 3rd day so Asgar said to me that “just dont go far from my side.”

4

Our trek is fun! Asgar is very friendly and funny. He is also explain to us many things that we saw on the trekking area. We saw some of Komodo poop that make us sometime worried if there is komodo near us. Finally we arrived in  the top of the short-trek view, its very breath-taking view to see the island above here & you will never want to go back by the time you reach this top.

Rinca Island – Kambing Island  – Pink Beach – Kalong Island

We arrived in one of the snorkeling spot in Kambing island. I take my snorkeling glasses, wear my life vest and fin, and go into the water! One of my favorite trip activities in snorkeling, i just love to go underwater, meet the fish & plants and capturing all the moment inside. One day, I also want to take a scuba diving course and get the certificate. I just need to practice my swimming so I will be brave enough to dive! :)

After seeing underwater of Kambing island, Faiz sail the boat again to pink beach, one of the famous beach in Komodo island because of its extraordinary sand! They have red sand & coral. Long time ago, the sea water & sand is extremely red because of the coral but lately, due to the increasing number of tourist come to Pink beach, many of corals broken and it makes the beach decreasing its original red color from the coral. Still though, even its not that red, to me, I still can capture the pink sand and beautiful red coral that I only found here. Such a hidden treasure in Komodo Island.

We met 2 Komodo Island original locals that sell diamond (bracelet, neckles) in their kotok or small boat that only fit for 2 people. We buy from 1 of the seller that really nice & helpful. Not like another one that has a bad attitude with us. It only cost less than 100.000 rupiah for the diamond that we buy. We wonder how much profit that he gets by selling that, approaching all the boat that coming in Pink Beach & Kalong island.

5

When we left pink beach, suddenly the sky become darker with its very beautiful orange view, the sun set and I ask Karin & Enggi to go up above the boat because the view is more amazing above! Here we are at the rooftop of the boat, 3 of us busy to capturing every single second the changing of the sun position. Me with my samsung notes, Enggi with her sony mirrorless camera, Karin with her newly Nikon DSLR. Faiz & his partner just looking at us confuse what are we doing above. They see this sunset almost everyday but for us, this is a very precious time of our life, we did not know when can we see this again.

7

That night, 3 boat park in Kalong beach where usually people stop here for 1 night to sleep. Our boat has a room for us to sleep but that night, after having a very delicious dinner cooked by Faiz & his partner, we did not want to sleep directly. We lay down in the front boat and when we see above, we are speechless. We could not count how much stars that we see above. Its too much. Its another breath-taking view of our journey. Karin was trying so hard to capture the stars with her new Nikon. We play  the music from my laptop & cute little red speaker that I bring (I got this one from Canada & I like it a lot!). That night was one of the best night in our life, the live on board experience is really one of the bucket list that people should have in their life!

Kampung Komodo – Komodo National Park – Manta Island – Kanawa Island

When was the last time you did something for the first time? 2 days after my birthday, I saw the most beautiful sunrise I’ve ever seen in my life after Bromo mountain sunrise. When I open my eyes, it was around 5.30 am and the door from our small cabin room open, I saw the sun into my eyes and the fresh air. Enggi & Karin already wake up earlier and when I go out, I saw they already busy capturing the moment. I dont wanna go back sleep (as I usually do in Jakarta :p), I take my samsung notes & climb the boat into the rooftop again! We have a deep breath – in and out – enjoy the moment for a while & feeling so blessed standing here.

6

Not many people visit Kampung Komodo or the village where the locals from Komodo born and live. But Enggi told me earlier that if I want to make a program with Wanderlust, my ecotourism start up, Kampung Komodo will be one of the potential village to be developed for volunteering activity e.g teaching the kids at school, building library, teaching English for locals, etc. Then we decided to visit the Kampung before we go to the Komodo national park.

We met Pak Raisin, who is born & live in Kampung Komodo and be our friend who help us explore the Kampung. He show us the school, the communal bathroom, mosque, kiddos, and one eco-school in Kampung Komodo. It is build by people from Jakarta, a small open space with some wood that use by the kids in Kampung Komodo to learn English. I am really curious to see the school but unfortunately, its too far to go there since its the up of the mountain and we need to catch up as Faiz said. Next time, I will definitely stay here in Kampung and visit the school. Wanderlust also aim to have the voluntourism here.

8

When we arrived at the Komodo National Park after having out breakfast, we saw a magnificent cruise ship from Japan called “ASUKA”. Wow, we will meet those Japanese at the national park. We just found out that they have a world tour cruise ship for 6 months started in Australia – Indonesia – Europe – Africa – South America.. mostly they are retired senior people who spend their money with the loved ones to travel around the world. We met one of the Japanese and he proudly said, “I promise my wife before we get married that I am going to bring her traveling around the world. I work so hard when I was young and now, when we get old, I say to my wife that its time to living my promise!” Aww, what a cute couple!

We did the Medium Trek and happen to see Sulphurea Hill to see Komodo above. Another breathtaking view & luckily we met 1 komodo on our way to Sulphurea.We got a chance to also taking picture very close with the dragon that they protect in one area of this island.

9

After spending around 3 hours in Komodo national park, we left the island and go to Manta Point! This is the diving & snorkeling spot to see Manta, one of the amazing creature on Earth! Unfortunately, I could not see any Manta after spending 1 hour snorkeling trying to find the Manta. Faiz said that it might be because a lot of tourist coming together at the same time so the Manta hide itself. After Manta, we are having our lunch at the boat again – still serve by Faiz & his partner – by the way the food is surprisingly very delicious! They are really good captain on the boat & chef on the boat at the same time!

Before we come back to Labuan Bajo, we have one last best stop called Kanawa Island. This island is owned by an Italian if I am not mistaken and he create this island into a private island which people can stay overnight in a lodge. I met all foreigners in this island enjoying the books in the hammock / eating their food in the cool longue near the beach, or learn how to dive with the locals dive operator. When I put myself underwater, I saw the most beautiful view in Labuan Bajo underwater! To be honest, this island has the cleanest water ever. They have very beautiful various corals & fishes that make me wanna stay here. Unfortunately, we have to come back to Labuan Bajo to continue the journey. If I have time, I will definitely make at  least 1 night stay here with only IDR 200.000.

10 mtf_EyMWL_3275[1]

Our 2 days 1 night live on board experience have to be closed that night and we see another sunset as we approaching the harbor of Labuan Bajo. We thank Faiz & his partner for taking us to explore one of the seven wonder of the world!

11

To close our perfect day, three of us having dinner that Sunday on Tree top, one of the best restaurant in Jl. Soekarno Hatta & meeting Enggi’s work friends at The Lounge to ask some brief how to go to Wae Rebo, UNESCO World Heritage in isolated mountain of West Manggarai, Flores.

mtf_EyMWL_3294[1]

Me and Karin will continue our journey tomorrow to Wae Rebo while Enggi has to work on the weekdays so too bad she cannot join us. We got all the information in our head from Enggi’s very nice & kindhearted friends like Kak Icha, Boyke, and Anas. We left some stuff that we dont bring at Enggi boarding house & sleep around 12 am in Karisma hostel that night. Tomorrow, the elf will pick us from the hostel to go to Ruteng, one of the big city in West Manggarai, Flores.

Budget on Labuan Bajo for 1 person Friday – Sunday (3 Days 2 Nights + Live On Board) :

Hostel 2 nights 150000
Boat for 3 people 2.800.000 / 3 930000
Dinner at Labuan Bajo 2 night 100000
Lunch at Philemon 30000
Entrance Fee Domestic Tourist 100000
          1.310.000

Continue to read the next journey in Wae Rebo, UNESCO World Heritage!
@dinidreaming | dinidreaming@gmail.com